İSG – Final – Bütünleme Deneme Sınavı-2

Tarafından oluşturuldu acikveuzaktan

Final Deneme Sınavları

İSG- Final – Bütüneleme Deneme Sınavı-2

1 / 27

1. Özellikle dalgıçlık, sünger avcılığı gibi yüksek veya değişen basınç altında yapılan mesleklerde çalışanların maruz kaldığı ve önemli bir meslek hastalığı riski taşıyan durum veya hastalık aşağıdakilerden hangisidir?

2 / 27

2. Ülkemizde Cumhuriyetin ilk yıllarında, henüz günümüz anlamında kapsamlı bir İş Kanunu bulunmazken, 1930 yılında çıkarılan ve işyerlerindeki sağlık ve hijyen gibi bazı konulara da değinen Kanun aşağıdakilerden hangisidir?

3 / 27

3. Aşağıdaki ifadelerden hangisi, Türkiye’deki İş Sağlığı ve Güvenliği mevzuatı veya ilgili bildirim yükümlülükleri açısından yanlıştır?

4 / 27

4. Türkiye’de İşçi Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü (İSGGM) 1945 yılında “İşçi Sağlığı ve Güvenliği birimi” olarak kurulmuş, daha sonra aşağıdaki yılların hangisinde bir genel müdürlük olarak yeniden yapılandırılmıştır?

5 / 27

5. İş Sağlığı ve Güvenliği uygulamalarına göre, çalışanların güvenliği için bazı durumlarda koruyucu eldiven kullanılması tehlikeli olabilir. Aşağıdaki çalışmalardan hangisi sırasında koruyucu eldiven giyilmemesi temel bir güvenlik kuralıdır?

6 / 27

6. İş kazalarının oluşumunda etkili olan birçok faktör bulunmaktadır. Kaza sebep teorileri ve istatistiksel veriler dikkate alındığında, iş kazalarının en önemli nedenleri arasında öne çıkan temel faktör aşağıdakilerden hangisidir?

7 / 27

7. I. Az tehlikeli sınıftaki işyerlerinde en geç beş yılda bir
II. Tehlikeli sınıftaki işyerlerinde en geç üç yılda bir
III. Çok tehlikeli sınıftaki işyerlerinde en geç yılda bir
Yukarıda verilen sağlık kontrollerinin periyodik olarak tekrarlanmasına dair bilgilerden hangisi/hangileri doğrudur?

8 / 27

8. İşyerlerinde karşılaşılan, bir veya birden fazla kişinin bir çalışana yönelik sistematik düşmanca ve etik olmayan iletişim veya davranışlarda bulunması olarak tanımlanan “Mobbing” olgusu düşünüldüğünde, aşağıdakilerden hangisi tipik bir Mobbing davranışı olarak kabul edilmez?

9 / 27

9. Sağlık alanında uluslararası düzeyde faaliyet gösteren ve küresel sağlık sorunlarıyla mücadele eden önemli bir kuruluş olan WHO’nun açılımı aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

10 / 27

10. Aşağıdakilerden hangisi iş kazalarının nedenlerinde ilk sırayı almaktadır?

11 / 27

11. İş sağlığı ve güvenliği risklerini kontrol etmeye yönelik politika ve uygulamalar arasında, tehlikeye maruziyeti azaltmada veya ortadan kaldırmada genellikle en etkin yöntem olarak kabul edilen yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir?

12 / 27

12. Kişisel koruyucu donanım (KKD), çalışanların sağlık ve güvenliklerini tehdit eden risklere karşı korunmak amacıyla giydikleri veya kullandıkları ekipmanlardır. Aşağıdakilerden hangisi, İş Sağlığı ve Güvenliği mevzuatı kapsamında tipik olarak kişisel koruyucu donanımından sayılmaz?

13 / 27

13. Türkiye’deki ilgili mevzuata göre, 14 yaşını tamamlamış ancak 15 yaşını tamamlamamış ve ilköğretimini tamamlamış olan çalışanlara ne ad verilir?

14 / 27

14. Çalışma ortamının, kullanılan ekipmanların ve iş süreçlerinin, çalışanların bedensel (anatomik, fizyolojik) ve zihinsel (psikolojik) özelliklerine, yeteneklerine ve sınırlarına en uygun şekilde tasarlanması ve düzenlenmesi bilimine ne ad verilir?

15 / 27

15. İşyerinde bulunan tehlikeli bir kimyasal madde yerine, çalışanların sağlık ve güvenliği açısından aynı işlevi gören ancak tehlikesi hiç olmayan veya belirgin ölçüde daha az tehlikeli olan başka bir kimyasal maddenin kullanılması uygulamasına iş sağlığı ve güvenliğinde ne ad verilir?

16 / 27

16. İşçilere periyodik olarak sağlık kontrolü yapılmasının (sağlık gözetimi) temel amaçları ilgili mevzuatta ve iş sağlığı prensiplerinde belirtilmiştir. Aşağıdakilerden hangisi, işçilere periyodik sağlık kontrolü yapılmasının amaçlarından biri olarak sayılmaz?

17 / 27

17. Türkiye’deki Meslek Hastalıkları Listesi (Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu Ek-1) farklı gruplara ayrılmıştır. Pnömokonyozlar ve diğer tozlarla ilgili solunum sistemi hastalıkları bu listeye göre hangi grupta yer almaktadır?

18 / 27

18. İşyerinde, önceden planlanmamış ve kontrol dışına çıkmış, çalışanlara, işyerine veya ekipmanlara zarar verme potansiyeli olan, ancak belirli bir zarara ya da yaralanmaya neden olmuş olaya ne ad verilir?

19 / 27

19. 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun kapsamı, kamu ve özel sektöre ait tüm işyerlerini, çalışanları ve işverenleri prensip olarak kapsar. Ancak, Kanun’un kapsamı dışında bırakılmış bazı faaliyetler bulunmaktadır. Aşağıdaki faaliyetlerden hangisi 6331 sayılı Yasa’nın uygulama kapsamı dışında yer almaktadır?

20 / 27

20. İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’na göre işyeri tanımı yapılırken, mal veya hizmet üretmek amacıyla çalışanın ve maddi/manevi unsurların birlikte örgütlendiği yerler ile işin niteliğiyle ilgili eklentiler ve araçlar bu tanıma dahildir. Aşağıdakilerden hangisi, bu işyeri tanımı kapsamında genellikle sayılmaz?

21 / 27

21. Çocuk ve genç işçilerin çalışma sürelerinin düzenlenmesine ilişkin yönetmeliğe göre, 24 saatlik bir zaman diliminde çocuk ve genç işçilerin kesintisiz olarak kullanması gereken minimum dinlenme süresi kaç saattir?

22 / 27

22. İşyerlerinde 1000 Volt (V) ve üzeri yüksek gerilim altında yapılan elektrikle ilgili çalışmalarda, çalışanların başlarını elektriksel tehlikelere karşı korumak amacıyla aşağıdaki baret çeşitlerinden hangisi özellikle kullanılır?

23 / 27

23. Aşağıdakilerden hangisi en öncelikle yapılması gereken koruma politikalarından birisidir?

24 / 27

24. Çalışanların Gürültüden Kaynaklanan Risklerle İlgili Korunmalarına Dair Yönetmelik’e göre, işverenlerin çalışanlarına kulak koruyucuları sağlayarak bunların kullanımını zorunlu hale getirmesi gereken en düşük gürültü maruziyet düzeyi (Üst Maruziyet Etkin Değeri) aşağıdakilerden hangisidir?

25 / 27

25. Aşağıdakilerden hangisi tehlikeli durumlardan biri değildir?

26 / 27

26. Sağlıklı bir insanın, işitme sistemi tarafından algılanabilen ses dalgalarının frekans aralığı (yaklaşık olarak) aşağıdakilerden hangisidir?

27 / 27

27. İşyeri hekimlerinin görev, yetki ve sorumlulukları ilgili mevzuatta detaylı olarak belirlenmiştir. Aşağıdakilerden hangisi, işyeri hekimlerinin asli görevleri veya sorumlulukları arasında sayılmaz?

Puanınız

Ortalama puan şöyledir 0%

0%

Başa dön tuşu